петък, 27 май 2011 г.

ПОСТНИ ПИТКИ


  • 500-600 г брашно
  • 20 г свежа мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 5 с.л. олио
  • 20 г приблизително маргарин
      Маята, захарта, 3 с.л. брашно и чаша топла вода се разбъркват добре и се оставят да втасат за 5-6 мин. Брашното се пресява, прави се кладенче в средата, в което се сипва втасалата мая, олиото, сол. Съдът, в който е втасвала маята се изплаква с малко вода и също се добавя. Замесва се меко тесто. Втасва около час на топло.
      С намазнени ръце се оформят питки, които се подреждат в намазнена тава на разстояние една от друга. Оставят се да втасат половин час.

     Преди печене, във всяка питка в средата се бодва парченце масло. Пекат се на 200 градуса до зачервяване отгоре - около 40 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар