четвъртък, 30 декември 2010 г.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И ЛОЗОВИ СЪРМИЧКИ

      
       Рецептата е за  9-10 чушки и 10-11 лозови сърмички
  • 12 чушки за пълнене (вж)
  • 10 лозови листа(вж)
  • 500 г кайма
  • 6 с.л. ориз
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 чушка за плънката
  • 3 домата от консерва
  • 5 стръка магданоз
  • сол на вкус
      В олиото се задушават ситно нарязаният лук, чушката за плънката и чесънът - също ситно нарязани. Добавя се каймата, като се мачка непрекъснато, зада не стане на бучки. След 2-3 минути се прибавят и доматите, оризът и подправките. Всичко къкри не повече от 5 мин, като непрекъснато се бърка.
    С тази смес се пълнят чушките и се завиват сърмички. Ако чушките са сурови (тоест не са замразени) се надупчват на 3-4 места с вилица. Подреждат се в тава. В тенджерката от плънката се сипват около 2 чаши вода и след това се изсипват върху чушките. Ако е необходимо, се добавя още вода.
    Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около час.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар