четвъртък, 30 декември 2010 г.

СЛАДКИШ "МЕДЕНКА"


  • 6 меденки
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. стафиди
      Яйцата се разбиват добре със захарта. Прибавят се останалите продукти и начупените на парчета меденки. Всичко добре се обърква и се оставя за десетина минути, докато загрее фурната.
       Сместа се изсипва в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене.
       Пече се на 180 градуса от 40 мин. до час - зависи от фурната. Трябва сладкишът да се е понадигнал и да не се друса при бутване. Оставя се да изстине във фурната. Например аз го пекох 50 мин. и изключих фурната, като оставих сладкиша вътре, но моята фурна не е много силна.
     Сервирах сладкиша със сладко от зелени смокини.

ПИЦА СЪС СЬОМГА

      
      Количеството на тестото е за 2 големи тави пица
      За тестото:
  • 500-600 г брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 1 яйце
  • 5 с.л. кисело мляко
  • 5 с.л. олио
  • 1 непълна чаша топла вода
      За гарнирането на 1 пица:
  • 150 г пушена сьомга
  • 2 червени камби от туршия
  • 2 варени яйца
  • 150 г кашкавал
  • 6-7 маслини за украса
      Тестото се замесва и се оставя на топло да втаса, докато поне удвои обема си. Брашното не се слага цялото наведнъж - добавя се постепенно при замесването докато се получи меко тесто. С намаслени ръце се взима половината от тестото и върху набрашнена повърхност с точилка се разточва кора, приблизително 1 см дебела, с големината на тавата за печене.
     Тавата се намаслява с олио и в нея се слага тестото. Отгоре се подреждат нарязаната на парченца сьомга, камбите - на тънки лентички, яйцата - на тънки кръгчета. Отгоре се настъргва на едро ренде кашкавалът и се подреждат маслините.
     Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около половин час до 40 мин. - да се позачерви кашкавалът.
     Останалото тесто може да се сложи в намазан с олио плик и да се съхранява във фризера.
     

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И ЛОЗОВИ СЪРМИЧКИ

      
       Рецептата е за  9-10 чушки и 10-11 лозови сърмички
  • 12 чушки за пълнене (вж)
  • 10 лозови листа(вж)
  • 500 г кайма
  • 6 с.л. ориз
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 чушка за плънката
  • 3 домата от консерва
  • 5 стръка магданоз
  • сол на вкус
      В олиото се задушават ситно нарязаният лук, чушката за плънката и чесънът - също ситно нарязани. Добавя се каймата, като се мачка непрекъснато, зада не стане на бучки. След 2-3 минути се прибавят и доматите, оризът и подправките. Всичко къкри не повече от 5 мин, като непрекъснато се бърка.
    С тази смес се пълнят чушките и се завиват сърмички. Ако чушките са сурови (тоест не са замразени) се надупчват на 3-4 места с вилица. Подреждат се в тава. В тенджерката от плънката се сипват около 2 чаши вода и след това се изсипват върху чушките. Ако е необходимо, се добавя още вода.
    Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около час.  

вторник, 28 декември 2010 г.

МЪФИНИ-БАНИЧКИ


  • 4-5 кори за баница
  • 2 яйца
  • 2 с.л. брашно
  • 2 с.л. грис
  • 100 г сирене
  • щипка сода
  • 100 г прясно мляко
      Корите се сгъват, за да се нарежат по лесно. Режат се на малки парченца.
          
      В купа се смесват всички продукти с натрошеното сирене и нарязаните кори. Сместа добре се разбърква и се разпределя в 12 хартиени форми за мъфини.
     Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване (приблизително 30  мин).
         От хартиените формички мъфините се отделят по-лесно след като изстинат.

ПЪРЖОЛИ С КОРНФЛЕЙКС



  • 700 г свинско месо (плешка)
  • 1 ч.ч. царевичен натурален корнфлейкс
  • 2 с.л. горчица
  • 1 каф.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 каф.л. сол
  • 1 каф.л. сушена стрита салвия
  • 1 каф.ч. соев сос
  • 7 с.л. олио
      Месото се оформя на пържоли с дебелина около 1.5 см. В купичка се смесват добре всички подправки. С този микс се намазват пържолите, овалват се в корнфлейкса и се притискат с ръце, за да прилепне хубаво. Нареждат се в намаслена с 4 с.л. олио тава, а отгоре се поливат с останалото олио.
     Пекат се на 250 градуса около половин час, след което се обръщат и се сипва 1 голяма чаша вода. Пекат се още не повече от  половин час на 250 градуса, като яко е необходимо може да се долее още съвсем мъничко вода.
    При печенето корнфлейкса се смива и се поличава ароматен сос, с който се поливат пържолите при поднасянето.
     Аз сервирах пържолите с гарнитура овкусени макарони:
    След като се сварят макароните, се поръсват с шарена сол, червен пипер и олио. Объркват се за около 3 минути на горещия котлон и стават чудесна гарнитура за месо.

вторник, 21 декември 2010 г.

ТИКВА С ЯЙЦА И МЛЯКО


  • 700 г тиква приблизително
  • 1 л прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар + 4 с.л.
  • 1 ванилия
  • 5 яйца
      Тиквата се реже на малки кубчета, които се разпределят в тава. Поръсват се с 4 лъжици захар и се пекат в силна фурна (250 градуса) около половин час - докато поомекнат.
    
      Разбиват се яйцата със захарта. Добавят се млякото и ванилията. С тази смес се залива тиквата.
      Фурната се намалява на 180 градуса и десертът се пече докато млякото и яйцата стегнат - приблизително час.
       Реже се след като изстине - да стегне.

СЛАДКА ЦАРЕВИЦА С МАЙОНЕЗА


  • 1 консерва сладка царевица
  • 150 г телешки колбес
  • 4 кисели краставички
  • 1 кутийка майонеза
  • 2 с.л. гъсто кисело мляко
  • 1/2 каф.л. чесън на прах
  • 3 стръка копър
  • сол
      Саламът и 3 кисели краставички се нарязват на дребни кубчета. Прибавят се останалите продукти и всичко се разбърква добре.
      Салатата се украсява с киселата краставичка и по желание - с маслини.

петък, 17 декември 2010 г.

СВИНСКИ КРАЧЕТА В ГЮВЕЧ


  • 4 свински крачета
  • 1 кг картофи
  • 3 моркова
  • 1 неголяма главичка чесън
  • 1 главичка лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • щипка черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 5-6 с.л. олио
  • сол
      Крачетата се сваряват в подсолена вода - 1 час в тенджера под налягане.
      В глинен гювеч се слагат обелените и нарязани на едри кубчета картофи, морковите - на кръгчета, лукът - на полумесеци, обелените скилидки чесън, обезкостените свински крачета и подправките. Долива се бульон от сварените крачета - приблизително 4 черпака.
      Гювечът се захлупва и се пече на 250 градуса половин час. Намалява се на 200 градуса и се пече още около час.

вторник, 14 декември 2010 г.

ПОНИЧКИ


  • 1 ч.ч. захар
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 3 яйца
  • брашно за омесване на меко тесто
  • олио за пържене - приблизително 2 ч.ч.
 
      Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се киселото мляко, в което е разтворена содата и постепенно и останалите продукти.
      Върху поръсена с брашно повърхност се разточва кора с дебелина 1.5 см приблизително. С помощта на формички се избождат кръгли понички (аз използвам чашка и малка капачка от парфюм за малката дупка).
      Пържат се в сгорещеното олио. Изваждат се върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
     Поднасят се поръсени с пудра захар или поляти с топинг.

МЕШАНИЦА В ГЮВЕЧ


  • 350 г телешко месо
  • 400 г свинско месо
  • 300 г гъби
  • 1 каф.ч. ориз
  • 2 глави лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 3 големи картофа
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 1 малка главичка чесън
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1/2 ч.л. сминдух
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • щипка салвия
  • щипка бял пипер
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
      Чушките и лукът се нарязват на ситно, гъбите - на по-едри парчета, картофите - на едри кубчета, месото - на лентички.
      Всички продукти и подправки се слагат в глинен гювеч, добавят се 2 чаши вода и внимателно се разбърква.
      Пече се на 250 градуса около 30 минути. Фурната се намалява на 200 градуса и се пече още 40 мин.

ПЪРЖОЛИ С ЛУК


  • 5 пържоли
  • 4 големи глави лук
  • 6 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
      Тавичката за печене се намазва с 3 лъжици олио. Пържолите се подреждат и поръсват с черния пипер и малко сол. Отгоре се разпределя лукът, нарязан на тънки полумесеци. Посолява се и се поръсва с червения пипер, полива се с останалото олио.
       
      Пържолите се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса докато лукът се позачерви около 40 минути до час.

петък, 10 декември 2010 г.

ЯХНИЯ ОТ КЮФТЕТА И ПРАЗ


яхния с праз и кюфтета
  • 500 г кайма
  • 2 стръка праз
  • 3-4 с.л. ориз
  • 1 яйце
  • 1 каф.л. чубрица
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 5 с.л. олио
  • сол и черен пипер на вкус
  • брашно за овалване на кюфтетата
      Каймата се омесва заедно с ориза, яйцето и чубрицата. Оформят се кюфтенца колкото голям орех.
      В тенджера се сипва вода, която се овкусява с подправките. Щом заври, кюфтенцата се овалват в брашно и се пускат във врящата вода. Котлонът се намалява и се оставя да къкри около половин час.
      Празът се нарязва на едри парчета по диагонал. Прибавя се в яхнията и всичко ври на тих огън още половин час, като от време на време внимателно се разбърква.


РИБЕНА ЧОРБА ПО ГАБРОВСКИ


  • 1 риба (с големината на средна скумрия)
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 домата от консерва
  • 1 парченце целина
  • 2 картофа
  • 1 дафинов лист
  • 5 стръка дивисил (1 ч.л. сушен)
  • 2 стръка целина
  • 6 с.л. олио
  • парченце масло
  • черен пипер и сол на вкус
  • 2 с.л. грис
       Рибата се почиства и сварява в подсолена вода.
       Отделно се задушават в маслото и олиото ситно нарязаните лук, морков и целина. След 5 мин. се добавят доматите и малко вода, а след това - картофите н дребни кубчета. Пуска се дафиновият лист, черен пипер, сол. Долива се прецеден бульон от сварената риба. Самата рибе се почиства от костите и на парченца се пуска в супата, която ври докато добре се сварят зеленчуците.
      Към края се посипва внимателно гриста, за да не стане на бучки. Добавят се ситно нарязаните целина и дивисил.
      При поднасянето може да се овкуси с малко ябълков оцет.

понеделник, 6 декември 2010 г.

ПАЛАЧИНКИ


палачинки
  • 3 яйца
  •  1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. захар
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1/2 каф.л. сода за хляб
  • 1/2 литър прясно мляко
  • 2 ч.ч. брашно
      Яйцата се разбиват много добре. Постепенно се прибавят и останалите продукти. Брашното се слага половината, сипва се 1 чаша топла вода, разбива се с добре, а после - и останалото брашно,  долива се още топла вода. Тестото трябва да е с гъстотата на рядка боза.
     Веднага след изпичането всяка палачинка се маже с масло (голямо парче масло се забожда на вилица и с него се мажат горещите палачинки).
    Могат да се гарнират със сирене, кашкавал или сладко.

МЛЕЧЕН ЧЕСНОВ СОС


  • 1 кофичка гъсто кисело мляко
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. сол
      Всички продукти се разбиват добре. Така приготвения сос може да се прехвърли  в шише от купешки сос и да се съхранява в хладилника няколко седмици.
      Подходящ е за зеленчуци, меса, пица.

петък, 3 декември 2010 г.

ГНЕЗДА


  • 500-600 г  кайма
  • 1 каф.л. чубрица
  • 1 филия хляб
  • 1 яйце за каймата
  • 5 яйца
  • 1/2 малка главичка лук
  • 1/2 ч.л. кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 ч.л. сминдух
  • 3-4 с.л. олио
  • щипка червен пипер
      Лукът се нарязво но много ситно. Филията се намокря с вода, изстисква се и се натрошава при каймата. Добавят се и останалите продукти, всичко се омесва много добре.
      Оформят се около 5 гнезда - нещо като питка от кайма с вдлъбнатина, които се подреждат в тавичка с много малко вода на дъното (колкото да не залепнат гнездата). Във всяка вдлъбнатина внимателно се чуква по едно яйце. Поръсват се леко с червен пипер и се пекат на 200 градуса.