- 500 г кайма
- 1/2 глава лук
- 1/2 чушка
- 1/2 домат
- 5 с.л. ориз
- 1 яйце
- 1 каф.л. чубрица
- 3 големи картофа
- 7 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- брашно за овалване
- 1 дафинов лист
- сол
Каймата се омесва заедно с ориза, яйцето, чубрицата и малко сол.
В олиото се задушамат лукът, чушката и доматът, нарязани на ситно. Долива се вода, пуска се дафиновият лист, червения пипер, посолява се.
От каймата се правят кюфтенца колкото голям орех, които се овалват в брашно и се пускат в заврялата яхния. Оставят се 5 минути и чак след това внимателно се разбюркват, за да не станат рошави. Ври около 15 минути. Долива се още вода. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета и също се пускат при кюфтетата. Яхнията ври още 30 минути.
В края на варенето се размива 1 с.л. брашно с връх в студена вода и се прибавя към яхнията. Разбърква се и след 2 минути е готова.
При сервирането може да се поръси със ситно нарязан пресен магданоз.
При сервирането може да се поръси със ситно нарязан пресен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар