петък, 10 декември 2010 г.

РИБЕНА ЧОРБА ПО ГАБРОВСКИ


  • 1 риба (с големината на средна скумрия)
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 домата от консерва
  • 1 парченце целина
  • 2 картофа
  • 1 дафинов лист
  • 5 стръка дивисил (1 ч.л. сушен)
  • 2 стръка целина
  • 6 с.л. олио
  • парченце масло
  • черен пипер и сол на вкус
  • 2 с.л. грис
       Рибата се почиства и сварява в подсолена вода.
       Отделно се задушават в маслото и олиото ситно нарязаните лук, морков и целина. След 5 мин. се добавят доматите и малко вода, а след това - картофите н дребни кубчета. Пуска се дафиновият лист, черен пипер, сол. Долива се прецеден бульон от сварената риба. Самата рибе се почиства от костите и на парченца се пуска в супата, която ври докато добре се сварят зеленчуците.
      Към края се посипва внимателно гриста, за да не стане на бучки. Добавят се ситно нарязаните целина и дивисил.
      При поднасянето може да се овкуси с малко ябълков оцет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар