Рецептата е за 9-10 чушки и 10-11 лозови сърмички
- 12 чушки за пълнене (вж)
- 10 лозови листа(вж)
- 500 г кайма
- 6 с.л. ориз
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. чубрица
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 чушка за плънката
- 3 домата от консерва
- 5 стръка магданоз
- сол на вкус
В олиото се задушават ситно нарязаният лук, чушката за плънката и чесънът - също ситно нарязани. Добавя се каймата, като се мачка непрекъснато, зада не стане на бучки. След 2-3 минути се прибавят и доматите, оризът и подправките. Всичко къкри не повече от 5 мин, като непрекъснато се бърка.
С тази смес се пълнят чушките и се завиват сърмички. Ако чушките са сурови (тоест не са замразени) се надупчват на 3-4 места с вилица. Подреждат се в тава. В тенджерката от плънката се сипват около 2 чаши вода и след това се изсипват върху чушките. Ако е необходимо, се добавя още вода.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около час.
Няма коментари:
Публикуване на коментар