понеделник, 4 април 2011 г.

РУЛО С ГЪБЕН СОС


  • 2 големи свински котлета без кост (около 400 г)
  • 100 - 150 г варено или печено пилешко месо (или някакъв колбас)
  • 2 кисели краставички
  • 2 триъгълничета топено сирене
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 средно големи гъби
  • 1 каф.л. универсална подправка за скара
  • 2 с.л. соев сос
  • 3 с.л. олио
  • сол
      За соса:
  • 5 средно големи гъби
  • 10 г масло
  • 1 кубче гъбен бульон
  • 100 мл бяло вино
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л.  брашно
  • 1 каф.л. черен пипер
      Месото се начуква от двете страни, за да се изтъни. Овкусява се (отново от двете страни) с подправките. Двата котлета се слагат един до друг и по дължина се разпределя плънката: ситно нарязаниет пресен лук, топеното сирене - на парченца, гъбите и икселите краставички - нарязани на ситно, пилешкото месо (колбасът) - на кубчета (аз използвах малко месо от варено пиле) и щипка сол. Котлетите се свиват на руло. Така полученото руло се увива с конец, за да не се разпадне при печенето. Слага се в тавичка и се полива с олиото. Така престоява няколко часа в хладилника.

      Пече се на 230-250 градуса  около половин час. Изважда се и внимателно се отстраняват конците. Отгоре се нареждат парченца тънко нарязан кашкавал. Слага се във фурната за още 5 минути - колкото да се поразтопи кашкавалът.
     Реже се на порционни парчета цялото руло, като се внимава да не изпадне плънката.

       За соса гъбите се режат на тънки филийки и се запържват в маслото. Брашното се размива в прясното мляко. Добавят се всички останали продукти. Сосът се бърка на слаб огън, докато се посгъсти (ако е необходимо се долива малко вода). С него се поливат парчетата руло при сервиране или се поднася отделно в сосиера.

1 коментар: