- 30-тина листа лапад
- 1 ч.ч. ориз (аз използвах Басмати)
- 1 връзка пресен лук
- 1 скилидка чесън
- 1 кубче бульон по избор (аз сложих телешки ребърца)
- 1/2 каф.ч. олио
- 20 г масло
- сол
- настърган кашкавал или пармезан за поръсване
Лападът и лукът се измиват и нарязват на ситно, като основната жилка от лапада се отстранява. Чесънът се наситнява и също се прибавя. Слагат се в тавичка и се поливат с олиото. Запичат се в силна фурна за десетина минути.
Оризът се измива добре (ако оризът е Басмати, не е необходимо да се мие) и се прибавя към лапада. Посолява се. Прибавят се маслото, разтворенията в гореща вода бульон. Ястито се залива с вода, която да е 1 пръст над ориза. Пече се в силна фурна, докато водата се поеме. Ако е необходимо, може да се долее още малко гореща вода (зависи от вида ориз).
Сервира се горещо, поръсено с кашкавал или пармезан.
Маги,много обичам лапад,а с ориз и кашкавалче още повече!Страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеЕликсир, и аз обожавам лапад и много се радвам, когато му дойде сезонът
ОтговорИзтриване