четвъртък, 28 април 2011 г.

РИЗОТО С ЛАПАД НА ФУРНА


  • 30-тина листа лапад
  • 1 ч.ч. ориз (аз използвах Басмати)
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 кубче бульон по избор (аз сложих телешки ребърца)
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 20 г масло
  • сол
  • настърган кашкавал или пармезан за поръсване
      Лападът  и лукът се измиват и нарязват на ситно, като основната жилка от лапада се отстранява.  Чесънът се наситнява и също се прибавя. Слагат се в тавичка и се поливат с олиото. Запичат се в силна фурна за десетина минути.
      Оризът се измива добре (ако оризът е Басмати, не е необходимо да се мие) и се прибавя към лапада. Посолява се. Прибавят се маслото, разтворенията в гореща вода бульон. Ястито се залива с вода, която да е 1 пръст над ориза. Пече се в силна фурна, докато водата се поеме. Ако е необходимо, може да се долее още малко гореща вода (зависи от вида ориз).

      Сервира се горещо, поръсено с кашкавал или пармезан.

2 коментара:

  1. Маги,много обичам лапад,а с ориз и кашкавалче още повече!Страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсир, и аз обожавам лапад и много се радвам, когато му дойде сезонът

    ОтговорИзтриване