сряда, 17 август 2011 г.

ПАТЛАДЖАН-МУСАКА



   Рецептата е за двойна доза - голяма тава
  • 3 големи патладжана
  • 600 г кайма
  • 1 малка тиквичка
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 1 домат
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 яйце
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г кашкавал
  • олио за пържене на патладжаните
  • сол
      Патладжаните се обелват, режат се на по-дебелички филии по дължина, осоляват се и се оставят да изтече горчивият им сок. Съвсем леко се запържват в олио.
      Каймата се размачква с млако вода. Добавят се всички зеленчуци, нарязани на ситно, доматеното пюре и сол - всичко къкри на котлона, докато поомекне лукът.
      В голяма тава се слагат плътно наредени патладжани, отгоре се сипва сместа с каймата и всичко се покрива с останалите патладжани. Пече се около 40 минути във фурна.
     Яйцето се разбива с прясното мляко и малко сол. Добава се настърганият кашкавал. С тази смес се полива мусаката и се запича още десетина минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар