Рецептата е за двойна доза - голяма тава
- 3 големи патладжана
- 600 г кайма
- 1 малка тиквичка
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 зелена чушка
- 3 скилидки чесън
- 1 домат
- 1 с.л. доматено пюре
- 1/2 връзка магданоз
- 1 яйце
- 100 мл прясно мляко
- 100 г кашкавал
- олио за пържене на патладжаните
- сол
Патладжаните се обелват, режат се на по-дебелички филии по дължина, осоляват се и се оставят да изтече горчивият им сок. Съвсем леко се запържват в олио.
Каймата се размачква с млако вода. Добавят се всички зеленчуци, нарязани на ситно, доматеното пюре и сол - всичко къкри на котлона, докато поомекне лукът.
В голяма тава се слагат плътно наредени патладжани, отгоре се сипва сместа с каймата и всичко се покрива с останалите патладжани. Пече се около 40 минути във фурна.
Яйцето се разбива с прясното мляко и малко сол. Добава се настърганият кашкавал. С тази смес се полива мусаката и се запича още десетина минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар