вторник, 30 ноември 2010 г.

БУХТИ


  • 2 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • щипка сол
  • 7 с.л. захар
  • 1 ванилия
  • 5 с.л. грис
  • 2 чаши брашно приблизително
  • олио за пържене (в по-малка тенджерка, да е около 3 пръста на височина)
       Яйцата се разбиват със захарта. Содата се разбива в киселото мляко , докато шупне. Прибавя се към яйцата, както и останалите продукти - брашното накрая и постепенно, за да не стане много гъсто тестото. Гриста е задължителна - така бухтите стават по-хрупкави и не са глетави.
       Тестото трябва да е с такава гъстота, че като се гребне с чаена лъжичка, да не се разтича веднага (по-гъсто от кексово).
      С чаена лъжичка се гребва от тестото, а с помощта на друга такава тестото се пуска в сгорещената мазнина. Тъй като олиото е повече, бухтите стават като топки и се обръщат сами. Все пак няколко пъти се пообръщат леко с помощта на вилица или малка решетъчна лъжица.
     Бухтите се пържат, докато станат кафяви, за да не останат сурови отвътре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар