- 1 кг брашно приблизително
- 1 портокал
- 100 мл прясно мляко
- 2 ванилии
- 1 с.л. ром
- 1 ч.ч. захар
- 30 г свежа мая
- 4 яйца
- 100 г мас
- 3 с.л. студен маргарин
- 100 г стафиди
- 3 с.л. какао
- 100 г орехи (смлени)
- 5 зелени смокини от сладко
Маята, 1 с.л. захар, 3-4 с.л. брашно и малко топла водичка се размиват, за да се получи кашичка като гъста боза, която се оставя да втаса.
Брашното, но не всичкото, се пресява и в средата се прави кладенче, в което се добавят млякото, маста, маргаринът, 3 яйца и белтъка на четвъртото, захарта, рома, ванилията, сокът от портокала и настърганата му кора. Накрая се сипва и втасалата мая. Всичко внимателно се бърка с лъжица, докато може, след което се меси с ръце, като се поръсва малко брашно, за да не лепне. Тестото трябва да е меко. Оставя се на топло да втасва 2-3 часа, може и малко повече, защото от захарта втасва по-бавно.
От втасалото тесто се късат три топки, които се разтеглят на ленти. Едната лента се поръсва със стафиди и се навива на руло, което се усуква. Втората лента се поръсма с парченца зелени смокини и пак се усуква. Третата лента се намазва с предварително разбърканите какао, орехи и 1-2 лъжици мляко. Навива се. Трите навити ленти се сплитат на плитка и се слагат във формата за печене, покрита с домакинска хартия.
Козунакът втасва още половин час поне - да увеличи обема си. Намазва се с разбит жълтък с 1 лъжица олио. Поръсва се обилно със захар. Пече се в предварително загрята не много силна (160 градуса) фурна около час.
Оставя се да застине 5 минути, след което се изважда върху решетка и се отделя хартията. Когато напълно изстине се завива в найлон, за да не изсъхва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар