сряда, 4 май 2011 г.

ПОРТОКАЛОВ КОЗУНАК


  • 1 кг брашно приблизително
  • 1 портокал
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 ванилии
  • 1 с.л. ром
  • 1 ч.ч. захар
  • 30 г свежа мая
  • 4 яйца
  • 100 г мас
  • 3 с.л. студен маргарин
  • 100 г стафиди
  • 3 с.л. какао
  • 100 г орехи (смлени)
  • 5 зелени смокини от сладко
      Маята, 1 с.л. захар, 3-4 с.л. брашно и малко топла водичка се размиват, за да се получи кашичка като гъста боза, която се оставя да втаса.
      Брашното, но не всичкото, се пресява и в средата се прави кладенче, в което се добавят млякото, маста, маргаринът, 3 яйца и белтъка на четвъртото, захарта, рома, ванилията, сокът от портокала и настърганата му кора. Накрая се сипва и втасалата мая. Всичко внимателно се бърка с лъжица, докато може, след което се меси с ръце, като се поръсва малко брашно, за да не лепне. Тестото трябва да е меко. Оставя се на топло да втасва 2-3 часа, може и малко повече, защото от захарта втасва по-бавно.
     От втасалото тесто се късат три топки, които се разтеглят на ленти. Едната лента се поръсва със стафиди и се навива на руло, което се усуква. Втората лента се поръсма с парченца зелени смокини и пак се усуква. Третата лента се намазва с предварително разбърканите какао, орехи и 1-2 лъжици мляко. Навива се. Трите навити ленти се сплитат на плитка и се слагат във формата за печене, покрита с домакинска хартия.
      Козунакът втасва още половин час поне - да увеличи обема си. Намазва се с разбит жълтък с 1 лъжица олио. Поръсва се обилно със захар. Пече се в предварително загрята не много силна (160 градуса) фурна около час.
     Оставя се да застине 5 минути, след което се изважда върху решетка и се отделя хартията. Когато напълно изстине се завива в найлон, за да не изсъхва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар