- 500-600 г брашно
- 20 г свежа мая
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 5 с.л. олио
- 20 г приблизително маргарин
Маята, захарта, 3 с.л. брашно и чаша топла вода се разбъркват добре и се оставят да втасат за 5-6 мин. Брашното се пресява, прави се кладенче в средата, в което се сипва втасалата мая, олиото, сол. Съдът, в който е втасвала маята се изплаква с малко вода и също се добавя. Замесва се меко тесто. Втасва около час на топло.
С намазнени ръце се оформят питки, които се подреждат в намазнена тава на разстояние една от друга. Оставят се да втасат половин час.
Преди печене, във всяка питка в средата се бодва парченце масло. Пекат се на 200 градуса до зачервяване отгоре - около 40 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар