- 1 купа (пликче) прясна коприва
- 8 с.л. брашно
- 4 скилидки чесън
- 1 каф.ч. готварска сметана
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.л. червен пипер
- 50 г масло
- сол
- 4 твърдо сварени яйца (колкото са порциите)
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 50 г сирене
- 4 стръкчета магданоз
Копривата се измива добре. В тенджера се слагат около 2-3 чаши вода и малко сол да кипнат, след което се добавя копривата. Попарва се за не повече от 5 минути, за да не загуби напълно свежия цвят. След като изстине, се пасира. Добавят се брашното и пиперът. С тел хубаво се разбива, за да няма бучки. Слага се на котлона и при непрекъснато бъркане се вари, докато кашата се сгъсти. Прибавя се маслото. Ако е необходимо, се добавят сол, вода - ако е доста гъста кашата или още малко брашно, ако е рядка.
Сервира в дълбока чиния, като отгоре се разрязва във всяка порция по едно яйце, настъргва се сирене и се полива със запържен в олиото червен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар