За тестото:
- 300 г брашно приблизително
- 20 г свежа мая
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 5 с.л. олио
- по 1 щипка риган, мащерка, чубрица
- 200 г извара
- 3 яйца
- 20 листа лапад (киселец, кръмно цвекло, спанак)
- 3 с.л. олио
- 5 с.л. готварска сметана
- сол
- 100 г кашкавал
- малко парченце масло
Маята се размива с малко вода, брашно и половината захар - да се получи рядка каша и се оставя да втаса. Брашното се пресява, добавят се втасалата мая и останалите продукти за тестото, топла вода - приблизително половин чаша. Замесва се меко тесто, което се поръсва с брашно и се оставя да втаса около 40 минути на топло.
В олиото се запържват нарязаните и почистени от дебелите жилки листа лапад. След като изстинат, се прибавят останалите продукти без сметаната и кашкавала.
Тестото се разточва на кръгла кора, която да е малко по-голяма от тавата за печене. Тавата се намазва с олио и кората се слага в нея, като краищата остават повдигнати. Изсипва се зелената смес, като се зглажда навсякъде. Полива се със сметаната и се поръсва с настърган кашкавал.
Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса докато кашкавалът се зачерви. След като се извади от фурната, крайчетата на тестото се намазват с масло.
Леле Маги, толкова е съблазнително ....
ОтговорИзтриванеОоох, ще се прави и това....а аз вече не смея да стъпя на "онова" нещо дето отчита теглото....ама като има такива като теб.....
И все пак се радвам че ни предлагаш разни глезотийки и ти благодаря за тях.
Слънчев и успешен ден.
Нора
Ох, на "онова нещо, дето отчита теглото," и аз не смея да се кача - страшна работа.
ОтговорИзтриванеНо пък пая и аз си го харесах много