четвъртък, 19 май 2011 г.

БИЛКОВ ПАЙ СЪС ЗЕЛЕНО


       За тестото:
  • 300 г брашно приблизително
  • 20 г свежа мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 5 с.л. олио
  • по 1 щипка риган, мащерка, чубрица
     За плънката:
  • 200 г извара
  • 3 яйца
  • 20 листа лапад (киселец, кръмно цвекло, спанак)
  • 3 с.л. олио
  • 5 с.л. готварска сметана
  • сол
  • 100 г кашкавал
  • малко парченце масло

      Маята се размива с малко вода, брашно и половината захар - да се получи рядка каша и се оставя да втаса. Брашното се пресява, добавят се втасалата мая и останалите продукти за тестото, топла вода - приблизително половин чаша. Замесва се меко тесто, което се поръсва с брашно и се оставя да втаса около 40 минути на топло.
      В олиото се запържват нарязаните и почистени от дебелите жилки листа лапад. След като изстинат, се прибавят останалите продукти без сметаната и кашкавала.
      Тестото се разточва на кръгла кора, която да е малко по-голяма от тавата за печене. Тавата се намазва с олио и кората се слага в нея, като краищата остават повдигнати. Изсипва се зелената смес, като се зглажда навсякъде. Полива се със сметаната и се поръсва с настърган кашкавал.
      Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса докато кашкавалът се зачерви. След като се извади от фурната, крайчетата на тестото се намазват с масло.

2 коментара:

  1. Леле Маги, толкова е съблазнително ....
    Ооох, ще се прави и това....а аз вече не смея да стъпя на "онова" нещо дето отчита теглото....ама като има такива като теб.....
    И все пак се радвам че ни предлагаш разни глезотийки и ти благодаря за тях.
    Слънчев и успешен ден.
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, на "онова нещо, дето отчита теглото," и аз не смея да се кача - страшна работа.
    Но пък пая и аз си го харесах много

    ОтговорИзтриване